Gıda Teknolojisi alanı öğrencileri derslerde edindikleri bilgi ve tecrübeleriyle önce bilinçli bir gıda tüketicisi olmayı öğrenir.
Yaşamımızı devam ettirmek için besinlere ihtiyaç duyarız. Sağlıklı bir vücuda ve kaliteli bir yaşama sahip olmak içinse dengeli beslenmeye ihtiyacımız vardır. Bunu sağlamak maalesef günümüzde kolay değildir. Paketlenen her gıda temiz gıda olmadığı gibi, tarlada yetişen her ürün de organik değildir. Sağlıklı beslenme, temiz ve güvenilir gıdaya ulaşma ile sağlanabilir.
Gıda ürünleri, ülkemizde ve dünyada taklit ve tağşiş edilmesi en kolay ürünlerdendir. Halk sağlığını hiçe sayarak merdiven altı üretim yapan üreticileri, temiz ve güvenilir üretim yapanlardan ayırmamız gerekir. Bunu yapabilmek için önce “Bilinçli Gıda Tüketicisi” olmak gerekir.
Gıda Teknolojisi alanı öğrencileri derslerde edindikleri bilgi ve tecrübeleriyle önce bilinçli bir gıda tüketicisi olmayı öğrenir. Bu kazanımla öğrenci, kendi çevresine de bu bilincin yerleşmesine katkıda bulunarak bilinçli bir toplum oluşumunun önünü açar.
Sağlıklı ve dengeli beslenme için izlenmesi gereken yol gıdaların üretim esnasında ve sonunda ilgili kanunlara, Türk Gıda Kodeksine ve Türk Standartlarına uygunluğunun harfi harfine kontrol edilmesidir. Bu da ancak bu konuda eğitim almış kişilerce yapılabilmektedir. İşte gıda teknolojisi alanı öğrencileri okulumuzda aldıkları eğitim ile bu yolu izlemeye başlamış olur.
ALAN BİLGİLERİ
Gıda Teknolojisi Alanı, meslek liselerinde okutulan 52 alandan biridir.
olmak üzere 2 dala ayrılır.
Okulumuz bünyesinde yalnızca Gıda Kalite Kontrol Dalı bulunmaktadır.
Gıda Kalite Kontrol Dalı, gıdaların üretim esnasında ve sonunda ilgili kanunlara, Türk Gıda Kodeksine ve Türk Standartlarına uygunluğunun kontrolünü kapsar. Öğrencilerimiz gıdaların duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini inceleyerek gerekli kontrolleri yapar.
Derslerimiz alan/dala ait gıda teknolojisi laboratuvarında gerçekleştirilir.
ALAN DERSLERİ
10. sınıfta alan derslerine giriş niteliği taşıyan dersler okutulur.
11. ve 12. sınıfta ise duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler ayrı dersler olarak okutulur.
Derslere ait uygulamalar laboratuvar deneyleri olarak yapıldığından hesap yapma, sebep-sonuç ilişkisi kurabilme, sonucu yorumlayabilme ve el becerisi gerektirmektedir.
ALAN DONANIMLARI
MEB ile Alman İşbirliği Kurumu (GIZ) arasında Türkiye’deki Sığınmacılar ve Ev Sahibi Topluluklar İçin Mesleki ve Teknik Eğitim ve İş Piyasası Hizmetleri Projesi kapsamında aşağıda belirtilen ekipmanlar okulumuz gıda teknolojisi alanına sağlanmıştır.
Etüv, inkübatör, pH metre, protein tayin cihazı, yağ tayin cihazı, santrifüj cihazı, manyetik karıştırıcı, bakteriyolojik etüv, kül fırını, su banyosu, optik mikroskop, viskozimetre, kumpas, UV lambalı kabin, koloni sayma cihazı, analitik terazi, hassas terazi, saf su cihazı, hektolitre terazisi ve cihazı, otoklav, ısıtıcılı tabla, çeker ocak, klima, bulaşık makinesi.
Proje kapsamında olmadan ihale yolu ile sağlanan ekipmanlarımız:
Spektrofotometre, otomatik büret, laktodansimetre, desikatör, refraktometre, buzdolabı.