EBEVEYNLERE ERGENLER İLE İLGİLİ  20 SİHİRLİ KURAL

EBEVEYNLERE ERGENLER İLE İLGİLİ 20 SİHİRLİ KURAL

ERGEN-EBEVEYN İLİŞKİLERİ

 

Ergen ebeveyn çatışması, çocukların ergenliğe girip, bu dönemin belirtilerini göstermeye başlamasıyla başlar. Ergenlik çağı, çocukluk ve yetişkinlik arasındaki geçiş sürecidir. Birey bu dönemde çocukluktaki huylarından vazgeçmeye, değişmeye, kendilerini tanımaya, farklı ilgi alanlarına ilgi duymaya başlarlar. Ergen, bu dönemde büyüdüğünü ve yetişkin olduğunu, anne-babasının onu çocuk olarak görmemesini gerektiğini, daha fazla özgür olması gerektiğini düşünür. Anne-babalar ise büyüyen çocuklarının hem daha olgun tavırlar göstermesini beklerken hem de çocuklukta olduğu gibi onların sözünden çıkmamasını bekler. Ergenin ve anne-babaların birbirinden farklı beklentilerinin olması çatışmalara yol açar.

 

Ergenlik Döneminde, Ergen Bireyler Nasıldır?

Ergen-ebeveyn çatışmaları, ebeveynlerin ergenlik döneminde çocukların sergiledikleri davranışları tam olarak bilmemeleri sebebiyle ortaya çıkabilir. Bu dönemde ergen hem vücudunda büyük değişimler yaşar hem de düşünsel olarak çocukluktan çok daha farklı düşünmeye başlar. Vücudundaki değişimlere alışmaya çalışırken bir yandan değişen zihinsel yapısıyla nelerden hoşlandığını, ne istediğini anlamaya çalışır. Tüm bu değişimlerin üzerine bir de ilenin beklentileri, okul ve arkadaşlarla ilişkilerin girmesi ergenin kafasını daha da karıştırabilir.

 


Ergen ve Ebeveyn Arasında Çatışmaya Sebep Olan Konular

Ergen-ebeveyn çatışmaları, genellikle ergenin özgürlük ve hak alanında isteklerinin olması, ebeveynin ise sorumluklar konusundan ergenden beklentilerinin olması ile ortaya çıkar. Ergen bu dönemde daha fazla özgür bırakılmak, ev dışında ve arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirmek ister ve bunun en doğal hakkı olduğunu düşünür. Okul ve evdeki sorumluluklarını yapmaktan kaçınır ve bu sorumluluklarını yapmamak için ebeveynle büyük çatışmalara girebilir. Ebeveynler ise yetişkin çağına yaklaşan çocuklarının okul hayatında ve evde daha fazla sorumluluk almasını bekler. Çocukluk döneminde hiç yapmadığı davranışları yapan ergenin bu davranışlarını düzeltmeye çalışır. Tıpkı eskisi gibi arkadaş olduğu her kişi hakkında bilgi almak ve her zaman nereye gittiğini bilmek ister. Ergen için ise bu özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. Bu sebeple ergen ile ebeveyn sürekli olarak karşı karşıya gelirler.

 

Ergenlik Dönemlerinde Ebeveynler Ne Yapmalıdır, Nasıl Davranmalıdır?

Ergen-ebeveyn çatışması, ebeveynlerin ergen ile ergenlik çağının özelliklerini de göz önünde bulundurarak iletişime geçmesi, daha dikkatli olması ile engellenebilir. Buna göre ebeveynlerin, çocuklarıyla iletişime geçerken dikkat etmesi gerekenler şunlardır;

  • Ebeveynler çocuklarının girdikleri yeni dönem yani ergenlik hakkında daha fazla bilgi sahibi olurlarsa, ergenlerin bu dönemde sergiledikleri davranışların genellikle nasıl olduklarını öğrenirlerse, çocuklarıyla bu döneme uygun şekilde iletişime geçebilirler.
  • Bireyler ergenlik döneminde bir değişim sürecine girerler. Bu sebeple çocuğun daha önceki davranışlarının aynılarını yapmasını beklememek gerekir. Çocuk değişir, davranışları değişir, istekleri değişir bu sebeple ebeveynlerinde değişmesi, ayak uydurması gerekir.
  • Ergenin neler sevdiğini, neler istediğini, ilgi alanlarının ne olduğunu, nelere ihtiyaç duyduğunu bilmek ergen ve ebeveynleri daha da yakınlaştıracak ve daha iyi iletişim kurulmasına yardımcı olacaktır.
  • Ergenin söylediklerini ciddiye almak, onu önemsemek, fikirlerine önem vermek ebeveynlerine karşı daha yakın hissetmesini sağlayacaktır.
  • Ergenlik döneminde arkadaşlık ilişkileri çok önemlidir. Bu sebepler ergenin arkadaşlık ilişkilerine müdahale etmek tartışmaların çıkmasına yol açacaktır.
  • Ebeveynlerin çocuklarına öğüt vermek yerine sakince konuşarak, sohbet havasında iletişime geçmeleri ilişkileri açısından daha faydalı olacaktır. Çünkü bu dönemde ergen anne ve babasından öğüt dinlemek istemez, anne-babasını ne yapmasını söylerse onun tersini yapmaya meyillidir.

27.03.2024 425

27-03-202427-03-202427-03-202427-03-202427-03-2024

Kaynak: PROF. DR. NEVZAT TARHAN VE PSİKOTERAPİ ATÖLYESİ